رشد اقتصادي در ايران بين سالهاي 2002 و 2003 به 5/6 درصد مفيد رسيد . البته بايد به اين مهم توجه داشت كه سال تقويمي ايراني 21 مارچ ميلادي آغاز مي شود و در 20 مارچ سال آينده ميلادي پايان مي پذيرد .
بر اساس آمارهاي ارائه شده ازطرف دولت ايران بيشتر نگراني ها مربوط به بيكاري و تورم مي شود .
در حقيقت در ايران 8/12 درصد از افرادي كه قابليت و توانايي كاركردن را دارند , بيكار هستند و نرخ تورم 8/15 درصد مي باشد . تراز تجاري سالانه مازاد چهار تريليون و چهار صد بيليون دلار را نشان مي دهد , هر چند اين رقم كمتر از نصف بدهي عمومي است كه نود تريليون و دويست و پنجاه بيليون دلار مي باشد . در سطح سازماني سياسي , آنچه از اهميت ويژه برخوردار است , انتخابات فوريه 2004 مي باشد كه يك بخش بسيار حساس و مهم در همه موقعيت ها بين المللي و مخصوصا در كشورهاي منطقه خاورميانه مي باشد . در آنجا آنها فرياد اعتراض خود را به علت محروم كردن كانديد هاي اصلاح طلب سردادند .
در ايران رسيدن به ارقام موثق يك معزل مي باشد در جايي كه منطقه سنگ طبيعي بسيار مورد توجه قرار مي گيرد . در حقيقت رونق زياد در محصولات حفاري و قابليت كم در جمع آوري و پيش برد اطلاعات تا درآنجا مقدار شواهد آماري مربوط به آن را مي كاهد . اگر چه از معتبر ترين رقم قابل دسترسي براي ما مطمئنا رقم محصولات حفاري است و رشد قابل ملاحظه آن را در سالهاي اخير نشان مي دهد، اين رشد اين ارقام را اعلام مي كند : تنها در سال 2004 , ايران در حدود 222 مجوز معدن صادر كرده كه برابر ظرفيت محصول حدود 000/010/3 تن مي باشد . رقمي كه احتمال مي رفت در سال 2003 در مورد كل بازدهي حفاري به بيش از 000/000/10 تن در سال برسد . نگاهي به اين محصولات خالي از لطف نيست . جزئيات اين كمك هاي دو قسمتي براي معدن :
83 تاي آنها براي شروع كار حفاري مرمر هاي جديد و 61 تاي آن براي گرانيت هاي جديد بودند .
نشان دادن چگونگي انواع مواد بيرون كشيده شده در ايران به طور نسبي يك ثروتي سرزميني در زمينه مرمريت و سنگ ليمويي متفاوت تر از آنچه كه انتظار مي رفت مي باشد .
در سال 2002 براي سه پروژه مهم آغاز شده در تهران و قم از گزانيت استفاده مي شد و هزينه اي معادل 34/5 ميليون دلار را به خود اختصاص داده بود . هر چند مرمريت و سنگ هاي ليمويي يكي از غني ترين مناطق سنگي ايران را تشكيل مي دهند , اما اين موضوع نيز دو از انتظار نيست كه مرمر خام و تراورتن با 266569 تن فروش در بازار هاي خارجي در سال 2002 نزديك به 40 درصد صادرات كل سنگ ايران را تشكيل دهد.
درون اين رقم , شايد فقط يكي از عنصر هايي كه براي ريگ , شن : سنگهاي خرد شده كه معمولا براي زير ساري راههاي و دفن زباله ها و خطهاي راه آهن بهره برداري مي شود ، با فروش مرمر در قطعه هاي خام و اسلب ها نقش بسيار عمده اي را ايفا كرد تا در اين بخش , ما اطلاعات خالص و كافي براي تكميل شناسايي خريداران اصلي مرمريت هاي كار نكرده ايران را داريم . ( جدول شماره 3 بخش سوم ) چين با 600/133 تن واردات از ايران در سال 2003 ( 49/56 در صد كل) و به دنبال آن ايتاليا با ( 500/30 تن و با سهم 9/12 درصد ) و بعد هنگ كنگ با 600/11 تن با 9/4 تن كل و در رتبه يك تا سه در واردات ايران قرار مي گيرند . و بعد از يان سه كشور تايوان با 800/10 تن , ژاپن 200/4 تن ,هند با 000/4 تن در رده هاي بعدي قرار مي گيرند . يك نگاه اجمالي به اين آمار و ارقام حضور گسترده كشورهاي آسيايي كه به طور قطعي در رديفهاي اول خريد مرمريت هاي خام ايراني قرار مي گيرند را به همراه ايتاليا كه تنها پرچم اروپايي برروي باراندازهاي ايراني محسوب مي شوند , نشان مي دهند و مي توان آن را دليل ديگري بر رهبري نسبت در جهان سنگ تزئيني دانست . آنچه كه شگفت آور و تا اندازه اي نگران كننده است تعهد سنگین چين در مورد واردات مرمريت هاي ايراني و سنگهاي ليمويي است كه بر يك نوع محور آهنين ايراني – چيني دلالت مي كند كه رقابت بزرگ ساخت هاي چيني با قيمت پائين , در زماني كه سيستم بين المللي كاملا بر روي انواع سنگهاي كرم و بژ ايراني است و با كيفيت عالي مرمريت هاي ايراني بسيار عالي رو به جلو پيش مي رود .
اينكه محصولات با كيفيت خوب را به عمل آوردند مي تواند توانايي معامله چين را در بسياري از مزايده هاي قراردادهاي بين المللي حال حاضر و آينده نزديك بالا ببرد . اما باعث ايجاد مشكلاتي براي رقيب هاي بين المللي چين مي شود كه در راس آنها ايتاليا قرارداد ,از اين رو بنظر مي رسد در حال تبديل به يك خريدار اصلي مواد خام ايراني است . ايتاليا نقش عمده اي در صادرات ماشين ها و تجهيزات مربوط به سنگ به ايراني دارد.
براي فهميدن وزني كه ايران در سالهاي اخير بعنوان بازار منبع براي توليد كنندگان تكنولوژي بين المللي سنگ تقبل كرده – مخصوصا براي سازنده هاي ايتاليايي كه هنوز اولين بازيگران روي صحنه محسوب مي شوند – ما اطلاعاتي را از مجمع ايتاليايي marmoma chine منتشر مي كنيم آنچه ما مي نويسيم يعني آمار و ارقامي به سرمايه هاي ايراني در نجهيزات ساخت ايتاليايي در اول ماه 11 سال 2003 منتشر شده است.
بيش از نيمي از دستگاهاي ايران واردكرده است ايتاليايي است . اين آمارها به ما تصوري كلي مي دهد از آخرين دیدی كه به اين كالا وجود دارد .
واردات ايران از تكنولوژي ايتاليا از ارزش 260/584/42 يورو در سال 2002 به 556/087/73 يورو در سال بعدش رسيد يك 71 درصد رشد داشته است كه اين يك رشد بسيار گسترده اي محسوب مي شود و ايران را در اولين خريدارهاي بين المللي اصلي تجهيزات مربوطه به سنگ ايتاليايي قرار مي دهد . كه در سال 2003 حتي از آمريكا هيم پيش مي گيرد .
روابط تجاري بين ايتاليا وايران هميشه خوب بو ده است , چند سال پيش كه ايران در حال قطع رابطه با كشور هاي غربي بود , رابطه ايران و ايتاليا هم در مرز نابودي اما در حال حاضر علي رغم عدم قطعيت سياسي دست يافتني به شرايط جهاني خاص ايتاليا هنوز در حال گسترش روابط بين ايران و ايتاليا است.
به هر حال , نمايشگاه سنگ ايران آزمايش يسلر حساسي براي بازار ايران خواهد بود كه از 7 جون در چهار چوب نمايشگاه كامين در تهران برگزار مي شود . اين محل برگزاري اوليه خواهد بود تا در آن نظر عمومي واقعي بخش سنگ ايران جلب شود و اينكه ببينيم آيا استقبال فوق العاده سالهاي گذشته آنچنان كه انتظار مي رفت ادامه خواهد يافت يا خير .