نمای سنگهای تزئینی
نماي ساختمان يكي از عناصر هويت بخش به خانههاي امروزي است كه تن عریان ساختمان را پوشش میدهد. در واقع، نمای هر ساختمان آبروی آن را حفظ كرده و به دليل آنكه در معرض دید همگان قراردارد، به عنوان پوششی برای او محسوب میشود.
خوشبختانه امروزه انواع مختلفی از نماها را مشاهده میکنیم که با فرم و رنگ خویش به ساختمان معناهای مختلف میدهند. نمای سنگهای تزئینی يكي از جديدترين نماهاي ساختمان است.
سنگهای تزئینی نوعی از سنگهای طبیعی هستند که در اندازههای مشخص انتخاب، برش یا صیقل داده میشوند و پس از عملیات ساب و صیقل، در نماسازی داخلی یا خارجی ساختمانها به کار میروند.
کیفیت سنگهای تزئینی به عواملی نظیر نوع سنگ، رنگ، نحوه استخراج، برش، ساب و صیقل و در نهایت دقت در انتخاب و نصب بستگی دارد.
عوامل غیرشیمیائی و غیر کانی نظیر شکستگیها، درزها، هوازدگیها و خلل و فرج موجود در سنگ نیز باعث کاهش مقاومت آنها میشود.
سنگهائی که در نما به کار برده میشوند باید از هر جهت در برابر عوامل جوی، یخزدگی، اشعه ماورای بنفش، سایشها و... مقاوم باشند تا بتوانند زیبائی خود را در نما حفظ کنند؛ در غیر اینصورت کاربرد آنها به جز زشتی و خرابی نما نتيجهاي در پي ندارد.
در مورد سنگهای نما، ضریب انبساط حرارتی کانیهای مختلف سنگ و همچنین ملات پشت آن باید در یک حدود باشد تا از خرد شدن و جدا شدن آن از ملات جلوگیری به عمل آید.
میزان رنگ پریدگی سنگهای تزئینی نمای خارجی ساختمان در اثر آفتاب و هوازدگی نیز از اهمیت خاصی برخوردار است که باید مورد توجه قرار گیرد؛ زیرا سنگهای تزئینی دارای تنوع رنگ هستند و اگر در برابر آفتاب و شرایط جوی مقاوم نباشند، تغییر رنگ داده و زیبائی خود را از دست میدهند.
سطوح نمای سنگ باید یکنواخت و به بهترین وجه صیقلی شود، به نحوی که رگهها و نقش طبیعی آن به خوبی مشخص باشد.
سطوح و خطوط مرئی سنگ نباید لب پریدگی داشته باشد و شکل سنگها باید طوری باشد که از شکل دیوار تبعیت کند.
موراد فوق باید به طور استاندارد در کاربرد نما رعایت شود تا علاوه بر زیبائی، دوام و استحکام را به ارمغان آورند. خوشبختانه سنگهای مصنوعی مزیتهايی نسبت به سنگهای طبیعی دارند که همین مساله استفاده از آنها را در نماها بیشتر کرده است .
مقاومت سنگهای مصنوعی در برابر عوامل شیمیايی بستگی به مواد سنگ و عوامل سازنده آنها دارد.
سنگهای مصنوعی در مقابل پاخوردگی مقاومت دارند زیرا مواد به کار رفته در آنها در مقابل سایش مقاوم هستند. اين سنگها همچنين از تنوع بیشتری نسبت به سنگهای طبیعی برخوردارند. طرحهايی که برای این قبیل سنگها به کار میرود از آنجا که در انتخاب رنگ و اجزای تشکیلدهنده سنگ محدودیتي نيست، بسیار متنوع و زیبا هستند.
به کارگیری اجزا و دانههای غیرمعمول و نیز هرنوع دانهاي که بتواند در ترکیب سنگهای مصنوعی قرارگیرد، جزء مزایايی است که زیبايی منحصر به فردی به سنگهای مصنوعی میدهد.
سنگهای مصنوعی در برای فشار، انعطاف پذیری و خراشبرداری، از وضعیت قابل قبولی برخوردار هستند و قابلیت نصب سادهتری نيز دارند. اين نوع سنگها کاملا به هم فشرده و فاقد فضای ریز موجود در سنگهای طبیعی به واسطه ساخت و بافت آنها هستند. از نظر قیمت نیز این سنگها ارزانترند زیرا مراحلی که برای آماده سازي سنگهای طبیعی طي ميشود درباره آنها اجرا نميشود.
یکی ديگر از مسائل مهم در نما، عمر مفید آن است که خوشبختانه سنگهای تزئینی دارای عمر مفید بیشتري نسبت به سنگهای طبیعی هستند.
نمای سنگهای تزئینی یکی از زیباترین و پرجلوهترین نماها در معماری و ساختمان به شمار ميرود و به دلیل تنوع رنگ و ابعاد، میتواند رنگبندی جذاب و شیوائی را برای ساختمانها ایجاد کند؛ همچنین دوام و استحکام را برای ساختمانها به ارمغان میآورد و بین محیط داخل و خارج ساختمان، نوعی ارتباط ریشهای و مستحکم برقرار ميکند.