۳-۲۱٫ بزرگترین پروژه بازیابی زمین در جهان:
اولین جزیره جهان جزیره نخل جمیره در دبی بهمساحت ۳۰ کیلومترمربع بخشی از برنامهای است که بزرگترین پروژه بازیابی زمین در جهان خوانده میشود و نتیجه ۵ سال جابهجایی میلیونها تن از شن و ماسههای خلیج فارس و سنگهای استخراج شده است.
۴-۲۱٫ مهد صنعت سنگ تزیینی جهان:
منطقه کارارا ایتالیا بهعنوان مهد صنعت سنگ تزیینی جهان شناخته میشود و تکنولوژی تولید سنگهای آنتیک و مصنوعی از سال ۱۹۶۰ در ایتالیا پدید آمد و اولین کارخانه تولید سنگهای آنتیک و مصنوعی مربوط به شرکت برتون ایتالیایی بوده که پیش از ۸۰ نمایندگی در کشورها و ۳ نمایندگی در ایران دارد.
۵-۲۱٫ ارزشمندترین معادن سنگ کشور ایران:
ارزشمندترین معادن سنگ کشور، معادن سنگ کرم استخوانی دهبید فارس در منطقه قلعه نوعی دهبید است.
۶-۲۱٫ پرمصرفترین کشوری که از سنگ تراورتن استفاده میکنند و سنگهای تراورتن نیمه فرآوری شده:
بخش عمده صادرات سنگهای تزیینی ایران به خارج از کشور سنگهای تراورتن است که ۹۰ درصد سنگ تراورتن تولید شده در دنیا بهمصرف آمریکا میرسد و این سنگها بهصورت نیمه فرآوری شده بهخارج صادر شده و حدود ۵۰ درصد ارزش افزوده این سنگها نصیب کشور میشود. سنگهای تراورتن با ضخامت دو برابر آنچه مورد نیاز بازار آمریکاست حمل میشوند و در آنجا پس از فرآوری، برش و کاهش ضخامت سنگ، این محصول به خریداران آمریکا فروخته میشود و البته این فرآوری بین ۱۵ تا ۲۰ درصد ضایعات را بههمراه دارد.
۷-۲۱٫ حداقل نیاز جهانی به سنگهای تزیینی در هر سال و نیاز ایران:
حداقل نیاز جهانی به سنگهای تزیینی در هر سال ۵ میلیارد متر مربع میباشد که ایران میتواند ۲۰ درصد از این نیاز را تصاحب کند.
۸-۲۱٫ عوامل مهم بازسازی صنعت سنگ کشور:
۱٫ بازاریابی جهانی ۲٫ بازیافت ضایعات سنگ
۹-۲۱٫ ایجاد واحد کانهآرایی سیار درکنار معدن:
تاکنون تنها واحد کانهآرایی در کنار معدن سنگ در سیرجان قرار دارد.
۱۰-۲۱٫ احداث اولین کارخانه تولید سنگهای مصنوعی در خوی:
احداث اولین کارخانه تولید سنگهای مصنوعی در خوی با استفاده از ضایعات سنگهای طبیعی روزانه ۱۲۰ مترمربع سنگ مصنوعی که مقاومت آنها ۴ برابر سنگهای طبیعی است را تولید خواهد کرد.
۱۱-۲۱٫ دلایل مصارف سنگهای باطله معادن فرآوری شده در دنیا و مقایسه با ایران:
به دلیل دوام زیاد، قیمت ارزان و زیبایی این سنگها، مصرفشان در دنیا از اهمیت بالایی برخوردار است ولی در ایران به این مسئله توجه کافی نمیشود.
۱۲-۲۱٫ استاندارد جهانی از هر تن سنگ ماده معدنی قابل استخراج شده:
استانداردهای جهانی از هر تن سنگ معدن حدود ۶۵۰ کیلوگرم ماده معدنی قابل استخراج میشود گفت این رقم در ایران حدود ۳۵۰ کیلوگرم و با این ترتیب در کشورهای دیگر از دو سوم سنگ استخراج شده ماده معدنی قابل مصرف حاصل میشود ولی در ایران این رقم به یک سوم میرسد.
۱۳-۲۱٫ ضایعات سنگ در کشور ما (ایران) با ذکر مثال یکی از معادن سنگ تراورتن:
در کشور ما ۹۰ درصد ضایعات مواد نرم جهت تولید پلاک مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین در معدن سنگ تراورتن دینگه کهریز همدان در مسیر همدان ـ ملایر بلوکهای کوچکتر و با وزن حدود ۷ تن کمتر جزو ضایعات محسوب میشود و از مواد باطله برای تولید سنگهای آنتیک و لقمه استفاده میشود.
۱۴-۲۱٫ میزان ذخایر معادن سنگ کشور:
میزان ذخایر معادن سنگ کشف شده در کشور یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن و ذخایر کشف نشده حدود ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تن هستند.
۱۵-۲۱٫ میزان ذخائر سنگهای شناسایی شده کشور:
از کل میزان ذخایر سنگهای کشف شده در کشور میزان صددرصد تراورتن و کمتر از یک درصد مرمر که ذخیره مرمریت حدود ۲۰۱۶ میلیارد تن و گرانیت حدود ۱۰۵ میلیارد تن است.
۱۶-۲۱٫ میزان سنگهای بریده شده از سال ۸۳ تاکنون:
میزان سنگ بریده شده از سال ۸۳ تاکنون در بیش از ۵ هزار واحد سنگ فرآوری شده کشور بالغ بر ۷۰ میلیون مترمربع است.
۱۷-۲۱٫ میزان ذخایر تراورتن و مرمر در کشور:
تراورتن حدود ۴۵۰ میلیون تن و مرمر ۴۴ میلیون تن برآورد شده است.
۲۲٫ کاربردها و مصارف سنگهای آنتیک و همچنین استفاده از ضایعات سنگها:
۱٫ ایجاد لقمه سنگ از ضایعات سنگها:
با احداث و نصب یک دستگاه کم هزینه برای خرد کردن سنگها مخصوصا ضایعات سنگ میتوان شکل و ابعاد آنها را بهصورت اصطلاحا لقمه سنگ برای مصارف شهرسازی، سنگفرش کردن پیادهروها همچنین جدولسازی کنار خیابانها انجام داد.
البته از سنگهای قله با ابعاد کم نیز میتوان در شهر بهخصوص شهر همدان در وسط جداول خیابانها استفاده کرد و البته در وسط بلوارهای اصلی شهر همدان قلوه سنگهای گرانیتی رنگ نشده قرار دادهاند که نمای زیبایی به خیابانهای شهر میدهند.
۲٫ رنگآمیزی ضایعات سنگهای تراورتن و تشکیل سنگهای آنتیک رنگی:
ضایعات سنگهای تراورتن را میتوان رنگ کنیم که چون سنگ متخلخل است راحتر هم رنگ میپذیرد و همچنین اگر رنگ آن روشنتر باشد این عمل بهمراتب راحتتر نیز خواهد شد سپس این خرده سنگها که بهرنگهای مختلف درآمدهاند را به زیبایی درکنار هم چسبیده و بههم میچسبانیم که ظاهری بسیار زیبا پیدا میکند.
۳٫ استفاده از ضایعات برای ایجاد آبگیر یا سیلبند:
در برخی معادن که دارای چشمههای دائمی و همچنین آبراهه هستند میتوان از ضایعات سنگها برای ایجاد یک آبگیر یا سیلبند در پاییندست معدن استفاده کرد که در معدن سنگ گرانیت همدان اینکار انجام شده و از آب این آبگیر برای آبیاری زمینهای کشاورزی پاییندست استفاده میشود.
۴٫ استفاده از ضایعات در باغچههای تزیینی:
معمولا برای کف دیوارهها، دیواره کوتاه باغچههای تزیینی از ضایعات و نخالههای آن در ابعاد cm 4ـ۲ استفاده میشود.
۵٫ استفاده از ضایعات سنگ تراورتن بهعنوان سنگ لاشه:
بهطور کلی استفاده از ضایعات سنگ تراورتن بهعنوان سنگ لاشه در صورتیکه ابعاد این سنگها به اندازه ۲۰ سانتیمتر باشد میتوان از آنها بهعنوان سنگ لاشه استفاده کنیم.
۶٫ استفاده از ضایعات در صنایع مختلف:
صنایع مختلف عبارتند از: ۱٫ صنعت سیمان ۲٫ مصنوعات سنگی و هنری ۳٫ مجسمهسازی ۴٫ پودر سنگ ۵٫ سنگ موزائیک ۶٫ کاشی سنگی ۷٫ سنگ مصنوعی ۸٫ صنایع شیمیایی ۹٫ تولید کاغذ۱۰٫ پلاستیکسازی ۱۱٫ سنگفرش ۱۲٫ مصالح ساختمانی۱۳٫ سر میزی ۱۴٫ غوری ۱۵٫ چراغ پایه ۱۶٫ ظروف مجسمهسازی ۱۷٫ سنگهای تزئینی ۱۸٫ شیشههای رومیزی ۱۹٫ ظرفشوی آشپزخانه ۲۰٫ وان حمام ۲۱٫ دانه تسبیح سنگ ۲۲٫ جواهرسازی ۲۳٫ زیباسازی استخر ۲۴٫ سرویسهای بهداشتی با رنگهای مختلف ۲۵٫ لوازم آرایشی ۲۶٫ روکار مساجد و ساختمانها ۲۷٫ ساخت وسایل منزل مانند دور آینه ۲۸٫ ساخت لوستر ۲۹٫ کفپوش هتلها ۳۰٫ در تولید بتن و سیمان ۳۱٫ خردهها را با همان شکل نامنظم کنار هم قرار داده و برای نمای ساختمان استفاده میشود. ۳۲٫ صنایع لاستیکسازی ۳۳٫ رنگسازی ۳۴٫ ملات ۳۵٫ شیشه۳۶٫ سرامیک۳۷٫ تغذیه حیوانات ۳۸٫ کودها ۳۹٫ خرده برشهای بلوکها ۴۰٫ محصولات نیمه تکمیل شده ۴۱٫ قطعات تولید شده نهایی ۴۲٫ دوغاب پردازش ۴۳٫ تولید سیمان مصنوعی برای ساختن آجر و مصالح ساختمانی ۴۴٫ زیرسازی جادهها ۴۵٫ بهعنوان موجشکن در سواحل دریاها (کاهش فرسایش) ۴۶٫ صافیهای شنی تصفیهخانهها ۴۷٫ بازسازی بناهای قدیمی ۴۸٫ بندهای آبخیزداری ۴۹٫ اماکن متبرکه و امامزادهها۵۰٫ سالنهای سخنرانی ۵۱٫ دکوراسیون ویلاها ۵۲٫ سیستمهای آشپزخانه (ظرفشویی ـ اوپن و…) ۵۳٫ دکوراسیونهای داخلی منازل ۵۴٫ منبر ۵۵٫ ظروف سنگی ۵۶٫ کاشیهای سنگی.
۲-۶٫ انواع سیستمهای بلوری جهت تولید سنگهای آنتیک:
۱٫ سیستم مکعبی با کوبیک Cubic 2- چهار وجهی یا تتراگونال Tetragonal 3- شش وجهی یا هگزاگونال Hexagonal 4- راست نوری یا اورتوروبیک Orthorbabic 5- تک نوری یا مونوسیلیسیکMonoclicic.
7. استفاده از پودر سنگ آهک حاصل از ضایعات سنگبری بر خواص آجر ساختمانی:
در تحقیقات انجام گرفته، پودر سنگ آهک حاصل از ضایعات سنگبری سنگهای کربناتی بهعنوان افزودنی تخلخلزا در آجر با نسبتهای مختلف خاک و پودر سنگ آهک، نمونههای آجر ساخته شده، آزمایشهای اندازهگیری چگالی بدنه، جمعشدگیهای خشک شدن و پختن، جذب آب، مقاومت فشار و ضریب هدایت حرارتی بررسی شده است.
۸٫ کاربرد و مصارف ضایعات سنگ در تولید کاشیهای آنتیک:
کاشیهای آنتیک شامل کاشیهای دوره ویکتوریا، کاشیهای دستی و انواع تزیینی هستند.
این کاشیها مانند دیگر آثار هنری و سنتی، کاشیهای منقوش بهدست و آنتیک به قرنها و مکانهای متفاوتی تعلق دارند.
گرچه تعدادی از این کاشیها با قیمتهای بسیار بالا خرید و فروش میشوند لیکن اکثر آنها دارای قیمت مناسبی هستند.
در آمریکا هنر کاشیسازی در اواسط سال ۱۸۰۰ شروع شد و تمام این کاشیها در کلکسیونها قرار دارند.
۹٫ استفاده و مصرف سنگهای رودخانهای در ساخت جواهرسازی River Stone:
سنگهای رودخانهای عبارتند از ریگهای کروی صاف که در رودخانهها و سواحل یافت میشوند، عمل آب و سنگهای دیگر روی سنگهای رودخانهای بهطور طبیعی باعث ساییدگی آنها میشوند، سنگهای رودخانهای بهعنوان دانه تسبیح سنگ در جواهرسازی استفاده میشوند.
۱۰٫ سنگ هرکاره:
تالک شیت مشهد ۱۰ کیلوگرم جنوب مشهد رخنمون دارد و از سری سنگهای نرم افیولیتی با سختی کم است که برای ساختن ظروف سنگی یا مهاری بهکار میرود.
بهعلت نرم بودن و قابلیت بیشهخواری، بنام سنگ هرکاره معروف است.
۱۱٫ کشف ماده جدیدی برای برطرف کردن دود و گاز ناشی از حرکت خودروها جهت نصب در سنگفرشهای حاصله از باطلهها:
یک شرکت ژاپنی با الهام از شرایط آب و هوایی پراگ، پایتخت جمهوری چک، ماده تازهای را تکمیل کرد که از آن میتوان در سنگفرش کردن پیادهروها استفاده کرد، این ماده در عین حال قادر است دود و گاز ناشی از حرکت خودروها را تصفیه کند.
شهرداری منطقه وست مستر در پایتخت انگلیس ناحیهای در اروپاست که طرح استفاده از این ماده را در سنگفرش کردن پیادهروها بهمورد اجرا در آورده است.
قطعات مکعب شکلی که با استفاده از ماده جدید ساخته میشوند حاوی کاتالیزور دی اکسید تیتانیوم است که میتواند در هوای آفتابی با ماده اکسید نیتروژن که از اگزوز اتومبیلها متصاعد میشود، واکنش شیمیایی انجام دهد و این گاز آلودهساز را به دو عنصر اکسیژن و نیتروژن تجزیه کند، سنگهایی که در سنگفرش پیادهروهای شهر پراگ بهکار رفته بهطور طبیعی حاوی کاتالیزور دی اکسید تیتانیوم است و وجود همین ماده موجب شده تا هوای این شهر از اکسید نیتروژن پاکسازی شود.
اکسید نیتروژن مانع تنفس عادی افراد میشود و برای کسانی که به بیماری آسم و برونشیت مبتلا هستند ناراحتی ایجاد میکند. این گاز همچنین سبب سوزش چشمان و نیز خشک شدن گیاهان میشود.
شرکت ژاپنی سنگفرشهای تازه خود را در شهر اوزاکامی ژاپن مورد آزمایش قرار داده و توانسته است آلودگی هوا را در این شهر تا ۸۰ درصد کاهش دهد.
۱۲٫ استفاده از ضایعات مرمریت و گرانیتها:
از گرانولاتهای مرمریت و گرانیت به اندازهای مختلف برای ساختن تایلهای سیمانی مرمرنما (Terrazo) و نیز برای ساختن کلوخههای مرمریت ـ رزینی و مرمریت ـ سیمانی استفاده میشود که در ساختن اسلبها و بلوکهایی با ابعادی مشابه سنگ طبیعی کاربرد دارند.
۲۳٫ مراحل خط تولید سنگهای آنتیک:
با توجه به اینکه سنگهای ضایعاتی کارخانهها که عمدتا از جنس تراورتن است به قیمتی ارزان خریداری شده و به کارگاه تولیدات آنتیک حمل میکنند و در آنجا قطعات تفکیک شده براساس ضخامت و ابعادشان در جای مناسب قرار داده میشوند، این سنگها توسط کارگرانی که استادکار و مختص اینکار در نظر گرفته شدهاند برش داده میشوند و به ابعاد منظم تبدیل میشوند بهطور مثال بهصورت ۱۰ سانتیمتر طولی (۱۰ سانتیمتر طولی: یعنی سنگی که پهنای آن ۱۰ سانتیمتر و طول آن نامشخص باشد.) پس از آن در بخش دیگری این سنگها توسط کارگران دیگر به ضخامت یکدست یک سانتیمتر برش داده میشوند. بسته بهنوع پایلوتی که در نظر است، سنگهای بهدست آمده را به قطعات کوچکتری مثلا x 2 2cm یا x 1 1cm یا به هر شکل دیگری که مورد نیاز طرح باشد برش میدهیم، این سنگها که به اشکال و ابعاد مورد نظر تبدیل شد، هر گروه را بهطور مجزا در دستگاه میکسر قرار داده و درون دستگاه مقداری (حد معین) آب ریخته و دستگاه را روشن میکنیم تا پس از چند ساعت در اثر سایش قطعات برش خورده روی یکدیگر شکلی کهنه بهخود بگیرند و پس از آن محصول بهدست آمده را جهت خشک شدن در محلهای مخصوص نگهداری میکنند، پس از خشک شدن قطعات، بسته بهنوع طرح، قالبهایی که از قبل به این منظور طراحی و با موادی مثل سیلیکون ساخته شدهاند در اختیار کارگرانی که در این بخش عمدتا خانمها هستند، قرار داده میشوند، در این بخش کارگران سنگهایی را که به اشکال مختلف تهیه شده در جاهای در نظر گرفته شده درون قالبها میچینند، هنگام چیدن آنها، شکل و طرح سنگها کاملا اختیاری و با برنامهریزی انجام میشود. پس از جایگزینی قطعات در قالبها، پارچه متری برش خورده را به اندازه مساحت قالبها روی سنگ قرار داده و روی آن را چسبکاری میکنند، چسب کاری باید کاملا با دقت انجام شود، برای چسب کاری معمولا از چسب چوب استفاده میشود.