قدیمترها در بعضی از شهرهای کشور مواد شیرین مثل کشمش و خرما وجود نداشت و بردن این مواد از شهری به شهر دیگر هم مشکل داشت و بهدلیل بعد مسافت خراب میشدند، برای همین تولید زولبیا و بامیه در این شهرها پا گرفت و گسترش پیدا کرد. امروزه میتوان گفت زولبیا و بامیه شیرینی مخصوص ایرانیهاست و البته در سالهای اخیر کشورهای عربی هم از آن استفاده میکنند.
موقع خرید هر ماده غذایی باید به سالم و تازه بودن آن توجه کنید. این شیرینی هم از این قاعده جدا نیست. زولبیا و بامیههای تیرهرنگ سرخ شده با روغنهای چندبار مصرف شده یا حتی روغنهای فاسد و سوخته را نخرید. حتی بعضی از زولبیا و بامیهها با مواداولیهای که تاریخ انقضای آنها نزدیک است تهیه میشوند.
زولبیا و بامیههای تیره را به هیچ وجه نخرید و به حرف فروشنده که ادعای سرخ و برشتهشدن آن را میکند گوش ندهید. دقت کنید که ذرات سوخته به آن نچسبیده باشد. این ذرات باقیمانده طبخ قبلی بوده و نشانه خوبی است برای آنکه بفهمید در همان ظرف و با همان روغن عوض نشده قبلی سرخ شدهاند.
زولبیا و بامیههایی را بخرید که تازهاند و رنگ روشن و بستهبندی مناسب دارند. حواستان باشد که زولبیا و بامیههایی که زیادی زرد هستند هم ممکن است مشکلساز باشند چون بعضیها به جای زعفران از رنگ برای طلاییشدن آنها استفاده میکنند.
زولبیا و بامیهای را که بدون روکش سلفون، در معرض نور خورشید یا حتی تابش لامپ نگهداری و عرضه میشوند، نخرید. حرارت و نور هر دو بر ترکیبات آن اثرات زیانبار میگذارد. در ضمن زولبیا و بامیههایی که حالت خمیرگونه دارند یا طعم و عطرشان غیرعادی است را هم نخرید و مصرف نکنید.
زولبیا و بامیه را از قنادیهای معتبر و دارای پروانه بهداشتی بخرید که زیرنظر واحدهای نظارتی هستند و از خرید این محصول در سوپرمارکتها، نان فانتزیها و سایر مکانهای متفرقه که تولید غیربهداشتی یا غیرمجاز دارند خودداری کنید.
نگهداری مناسب در خانه این شیرینیها را در جای سرد و خشک، درون جعبه یا ظرف (برای جلوگیری از تابش نور) نگهداری کنید.
یادتان باشد زولبیا و بامیه را کم بخرید تا مجبور به نگهداری طولانیمدت آن نباشید چون هم کیفیت و تازگی خود را زود از دست میدهد و هم باعث بیماری میشود.
بعد از خرید، این شیرینی را از جعبههای مقوایی خارج کنید و در یک ظرف مناسب قرار دهید. بعضی از جعبههای مقوایی شیرینیها با اصول بهداشتی تهیه نمیشوند و در ضمن بهخاطر شربت غلیظ و چسبندهای که زولبیا و بامیه دارد بهتر است زودتر از مقوا خارج شود تا دچار آلودگی نشود.
زولبیا و بامیه را در پشت شیشه و در معرض نور خورشید قرار ندهید. اگر هم حتی کمی مزه، رنگ یا بوی زولبیا و بامیهتان تغییر کرد دیگر آن را نخورید و دور بریزید.
تهیه زولبیای خانگی برای اینکه مدام در اضطراب کهنهبودن مواد تهیه زولبیا و بامیه و ماندهبودن روغن نباشید میتوانید خودتان دستبهکار شوید و در خانه این شیرینی را درست کنید. در مرحله اول به 200گرم نشاسته و 200گرم ماست، 20گرم آرد و یک قاشق چایخوری روغن جامد، نصف قاشق چایخوری جوش شیرین و یک قاشق سوپخوری گلاب نیاز دارید.
نشاسته و ماست را مخلوط کرده و چند دقیقهای صبر کنید تا نشاسته در ماست خیس خورده و به راحتی حل شود. سپس آرد را اضافه کرده و با همزن خوب به هم بزنید تا مایع زولبیا صاف و یکدست شود. بعد روغن جامد را اضافه کرده و حین به هم زدن آب یا گلاب را همراه با زعفران حل شده به مایع اضافه کنید و آن را در قیف مخصوص بریزید.
در این مرحله جوش شیرین را هم اضافه کنید و مایع را خوب به هم بزنید و درحالیکه روغن روی شعله قرار دارد، زولبیا را توسط قیف در روغن کاملا داغ بهصورت دایرههای بزرگ و کوچک فرم دهید و بلافاصله پس از کمی سرخ شدن آنها را پشت و رو کنید. در پایان زولبیاها را در شربت قرار دهید و پس از 15-10 دقیقه آنها را از شربت خارج کرده و در صافی قرار دهید تا شربت اضافه آن خارج شود.
برای شربت این شیرینی به شکر، آب، گلاب، زعفران حل شده و آبلیمو نیاز داریم. آب و شکر را روی حرارت ملایم قرار دهید تا بجوشد. بعد گلاب و زعفران را اضافه کرده، سپس آبلیمو را به آن اضافه کنید. پس از چند جوش، شربت آماده شده را از روی شعله بردارید.
در خوردن زولبیا و بامیه زیاده روی نکنید مواد تشکیلدهنده زولبیا و بامیه روغن، آرد، شکر، تخممرغ، ماست، آب، گلاب و زعفران است. در گذشته از نوع سالم این مواد برای پخت استفاده میشد و زولبیا و بامیهها نهتنها مضر نبودند بلکه مقوی هم محسوب میشدند.
استفاده از عسل به جای شکر و پخت با روغن کنجد یا روغنهای گیاهی به جای روغنهای چندبار مصرفشده سرطان زا باعث سالمبودن آنها میشد.
اما بیشتر زولبیا و بامیههای امروزی با شکر و روغنهای صنعتی پخته میشوند و ضررهای زیادی دارند. ضعف و بیحالی، مشکلات گوارشی، افزایش کلسترول، چاقی و مشکلات کبدی از مشکلات خوردن زیاد این شیرینی است.
افرادی که بیماری قلبی، دیابت، چاقی یا دیگر مشکلات و بیماریها را دارند اصلا نباید از این شیرینیهای وسوسه انگیز استفاده کنند. هر دانه بامیه 80کالری دارد و 100گرم زولبیا 450کالری. جذب قند زولبیا و بامیه بهعلت داشتن چربی زیاد 2تا 3ساعت طول میکشد و این نکات باز هم تأکید بیشتر بر مصرف محتاطانه این شیرینی دارد.
موقع سحر هم اصلا زولبیا و بامیه نخورید که قند خون را سریع بالا میبرد و باعث سیری کاذب میشود و نمیگذارد مواد غذایی مورد نیاز بدنتان کامل تأمین شود.
انتهای پیام/
همشهری آنلاین