سنگ ازاره
نظر به اینکه ساختمان همواره در برابر عوامل جوی و اقلیمی قرار دارد و می بایست در شرایط مختلف ثبات و پایداری خود را حفظ کند،به منظور پیشگیری از نفوذ رطوبت و نم کشیدگی دیوار در پای بنا سنگ مثنی قرار می دهند.از آنجاییکه دیوارها، آجر و خاک و ملات خاصیت مکندگی زیاد آب را ندارند، سنگ مثنی این نقص را جبران می کند و مانع از رسیدن رطوبت ناشی از نزولات جوی اعم از برف و باران در کنار ساختمان و پیاده روها به عمق وارتفاع دیوار می شود.
به طور کلی؛ به سنگی که پیرامون ساختمان و در پای دیوار نصب می شود سنگ مثنی یا سنگ ازاره ساختمان گفته می شود.(نام دیگر آن سنگ تیشه است.)
از آنجا که سنگ یک عنصر طبیعی است ؛ بهترین سازگاری را با محیط پیرامون خود دارد.این بدان معناست که ما اگر به جای سنگ در پای ساختمان از آجر استفاده کنیم، چون آجر ساخته دست بشر است در برابر عوامل طبیعی و جوی مقاومت زیادی ندارد.ضمناً اگر به جای سنگ پای بنا آجر قرار دهیم؛آجر به خاطر درگیری با رطوبت و نم سطح زمین شوره می بندد.
این سنگ در واقع نمای کرسی چینی ساختمان را می پوشاند و معمولا ارتفاع آن از 30 سانتی متر کمتر است. در ساختمان های آجری به جای چند رج اولیه بنا سنگ مثنی با ارتفاع 20 تا 25 سانتی متر چیده می شود تا مقدار زیادی از نفوذ رطوبت به شرحی که گفته شد پیشگیری نماید. در ضمن به ساختمان های آجری شکل و زیبایی خاصی می دهد.
نکته مهمی که لازم به ذکر است آنست که باران پس از نزول به سطح زمین به خاطر آنکه تمام انرژی خود را در اولین برخورد با سطح از دست نمی دهد ؛ دوباره مقداری به بالا برمی گردد که این مقدار از 15 سانتیمتر تجاوز نمی کند؛در واقع به این دلیل ارتفاع مناسب سنگ ازاره پیش بینی می شود و معمولاً آن را 20 سانتیمتر در نظر می گیرند
چگونگی نصب و اجرا
برای اینکه فنداسیون از خطر یخ زدن محفوظ بماند؛ معمولاً پس از ساختن فنداسیون تا سطح زمین کرسی چینی می شود.( ، فنداسیون از سطح زمین طبیعی پایین تر ساخته می شود.)
در نصب سنگ مثنی سعی می توان از سنگ های ریشه دار و طویل هم استفاده کرد.چون ممکن است سنگ مثنی کمتر از طول 40 سانتی متر در زیر بار فشار دیوار از جای خود رها شود.
*ریشه سنگ رگی نباید از 20 سانیتمتر نیز کمتر باشد.
*در نصب سنگ مثنی بند سنگها در جوار یکدیگر اصطلاحاً درز می شوند یعنی سنگ بایستی 90 درجه کامل باشد به طوری که نتوان تیغی را دربند سنگها جای داد.
سطح نمای سنگ مثنی به دو صورت مسطح و صیقلی و یا با سطحی ناهموار دیده می شود. سنگ مثنی مسطح در یک رج به کار می رود؛ حتی در سنگ مثنی گاهی 2 یا 3 رج با رعایت پیوند روی یکدیگر نصب می شود.
ارتفاع سنگ مثنی تا 20 سانتی متر انتخاب می شود. پس از نصب سنگ مثنی پشت سنگها دوغاب ماسه سیمان ریخته می شود. تا اولاً این سنگها کاملاً پر شود و پس از پر شدن زیر سنگها ناحیه پشت سنگ کاری با ملات ماسه سیمان و آجر زنجاب به شکل قوطه ای چیده می شود و سپس سطح دیوار که ناحیه اصلی بنا می باشد؛قیراندود می گردد.پس از انجام قیر اندود دیوار آجری با پیش آمدگی یا تورفتگی و یا حتی همسطح از سنگ رگی بنا می گردد
تاریخ ارسال : پنج شنبه ۲۳ خرداد سال ۱۳۹۲ | توسط : 237 |پرینت